image

38, Jalan Enau

Kangkar Tebrau, JB

8.00 Pagi - 11:00 Mlm

Setiap Hari

Tentang Kami

Selamat Datang ke Osman Goat Farm

OSMAN GOAT FARM telah memulakan operasinya pada tahun 1990 di Kangkar Tebrau, Johor Bahru. Bermula sebagai hobi di masa lapang, Osman Bin Cheya Kutty telah bermula dengan 2 ekor kambing kampung diternak di tanah belakang kediamannya. Namun gesaan kerajaan untuk membangunkan sektor pertanian dan penternakan ketika itu telah menimbulkan minat yang mendalam untuk menjadi penternak kambing sepenuh masa.

Pada tahun 1993, dengan bantuan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Johor, beliau telah membawa masuk 5 ekor kambing tenusu dari jenis “British Alpine” dari New Zealand

Beliau juga merupakan penternak pertama di Johor yang menyahut seruan kerajaan di dalam penternakan kambing tenusu. Hasil kerjasama dan bimbingan dari Jabatan Perkhidmatan Veterinar Johor, OSMAN GOAT FARM telah memasarkan hasil tenusu dan daging kambing secara komersial pada tahun 1995.

Bermula dari itu, hasil keluaran syarikat telah mendapat sambutan yang menggalakkan dari masyarakat setempat. Bantuan kerajaan dalam mempromosikan susu kambing telah membuka minda masyarakat untuk beralih kepada susu kambing yang jauh lebih berkualiti dan berkhasiat dari susu lembu.

Pada hari ini, OSMAN GOAT FARM mempunyai lebih 3,000 ekor kambing tenusu dan pedaging dari jenis “British Alpine”, “Anglo Nubian” , “Saneen”, “Jamnapari”. “Farel” dan biri-biri

Kegigihan dan Kejayaan OSMAN GOAT FARM juga telah mendapat penganugerahan dari Kementerian Pertanian Malaysia dengan Anugerah “USAHAWAN PENTERNAK RUMINANJAYA” bagi peringkat negeri bagi tahun 2001.

Atas kejaayaan OSMAN GOAT FARM, kerajaan Malaysia telah memberikan kelulusan AP bagi OSMAN GOAT FARM untuk mengimport kambing dari luar negara.

OSMAN GOAT FARM kini mempunyai 2 buah ladang ternakan iaitu di Kangkar Tebrau (keluasan 1 ekar) dan di Kulaijaya (keluasan 14 ekar).

images